Specialistische Zorg

Specialistische Zorg


Als Care for Women specialiste ben ik geschoold tot hormoonspecialiste.

Je kunt bij mij terecht met vragen over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen. Ik ben niet alleen bekend met de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook die vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde.

Tijdens een consult breng ik je klachten in kaart naar aanleiding van jouw verhaal en een vooraf ingevulde vragenlijst. Daarnaast neem ik de tijd om al jouw vragen te beantwoorden en uit te leggen waar de klachten door veroorzaakt kunnen worden en wat daaraan te doen is. Dat kan bijvoorbeeld door middel van aanpassing van leefstijl, voeding en zo nodig voedingssupplementen. Het advies wordt op maat gemaakt zodat het voor jou toepasbaar is. Vaak zijn 2 of 3 afspraken al voldoende om klachten te verminderen of zelfs op te lossen.

Type consulten

Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht:

Overgang

Tijdens dit consult bespreken we jouw overgangsklachten, zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid en bekijken we wat er aan te doen is. We bespreken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Daarnaast bespreken we ook de verhoogde risico’s op osteoporose en hart- en vaatziekten die gepaard kunnen gaan met de overgang.

Menstruatie en/of PMS klachten

Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten, slapeloosheid en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale schommelingen rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Het menstruatie- of PMS consult is dan soms ook een echte puzzel.

Zwanger worden consult

In de praktijk blijkt dat niet voor iedereen zwanger worden zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en de achtergrond van je familie blijken een grote rol te spelen bij de kans op een natuurlijke zwangerschap. Tijdens het zwanger-worden-consult wordt jouw persoonlijke situatie in kaart gebracht en krijg je gericht advies over gezond zwanger worden en hoe je invloed kan uitoefenen op je vruchtbaarheid.

Anticonceptie consult

Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Dikwijls wordt automatisch naar de ‘standaard’ anticonceptiepil gegrepen, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden die beter passend zouden kunnen zijn bij jouw persoonlijke situatie. 

Tijdens het consult bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende methodes en kun je een weloverwogen keuze te maken. 

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij (de juiste vorm van) anticonceptie.

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen bij vrouwen in onze praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij ons terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een consult besproken. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt een bloedonderzoek aangevraagd bij een laboratorium in de buurt van de praktijk.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

Bepaling van het vitamine D gehalte

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die wij in ons lichaam zelf kunnen maken. Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen die we dan nodig hebben. Helaas blijkt een tekort aan vitamine D één van de meest voorkomende oorzaken voor vermoeidheidsklachten bij vrouwen in Nederland te zijn. Een voorzichtige schatting is dat maar liefst 40% van de Nederlandse vrouwen boven de 50 jaar hier last van heeft, maar ook op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen en mannen komt het veelvuldig voor. Dat is ook niet zo verwonderlijk als we nagaan dat in de periode september t/m april ons zonlicht helemaal niet sterk genoeg is om zelf vitamine D aan te maken. Bovendien wordt in de zomer veel gesmeerd met zonnebrandcrème, waardoor ook de aanmaak van vitamine D wordt tegengehouden. Vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen etc. zijn hier dan een gevolg van.

Bepaling van het foliumzuur gehalte

Het Voedingscentrum geeft aan dat foliumzuur (vitamine B11) één van de vitaminen is waarvan Nederlanders niet genoeg binnen kunnen krijgen. Foliumzuur heeft echter een hele belangrijke functie en zorgt niet alleen voor een goede werking van het lichaam, maar ook voor de aanmaak van rode en witte bloedlichamen. Een tekort aan foliumzuur kan direct leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en een zwak gevoel, maar ook bloedarmoede, darmstoornissen, misselijkheid en hoofdpijn zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan foliumzuur. 

Bepaling van het vitamine B12 gehalte

Concentratiestoornissen, vermoeidheid, depressiviteit, prikkelbaarheid, verwardheid, tintelingen, slaperigheid, spierpijn en krachtverlies het zijn enkele klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine B12. Als we een voorzichtige schatting doen op basis van verschillende onderzoeken zal zo’n 3% tot 5% van alle Nederlanders, jong en oud, een vitamine B12 tekort hebben. Dat betekent in Nederland meer dan een half miljoen mensen. Doordat een tekort aan vitamine B12 vaak langzaam ontstaat en de klachten hierdoor ook, wordt een vroege diagnose vaak gemist.

Bepaling van het Hb gehalte

Een te laag Hb noemen we ook wel bloedarmoede. Er is sprake van bloedarmoede bij een tekort aan rode bloedcellen onder andere door veel bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie), verhoogde afbraak, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Het gevolg hiervan is dat er te weinig zuurstof in het lichaam naar de organen vervoerd wordt waardoor ernstige vormen van vermoeidheid optreden, maar ook duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten etc.

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met u overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats. In dit consult krijgt u de uitslag en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

Hebt u vaak last van een onverklaarbare vermoeidheid? Laat het dan eens onderzoeken. Ik help u hier graag verder mee.

Healthcheck

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang, krijgen vrouwen een grotere kans op het krijgen van onder andere hart- en vaatziekten en botontkalking.

Het ouder worden is nu eenmaal niet te voorkomen maar ongemakken die ermee samen kunnen hangen, kun je wel degelijk uitstellen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Tijdens de gezondheidscheck wordt je glucose, cholesterol en bloeddruk bepaald en wordt je BMI berekend. Verder wordt het lichaamsvet percentage, het visceraal vet en de spierskelet massa bepaald. Na afloop krijg je direct adviezen mee om je leefstijl aan te passen en te verbeteren.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial